Zó houdt je je planten happy in de winter!

Kolkmanwonen raamdecoratie

Zoals jullie misschien wel van mij weten ben ik niet zo’n kampioen met planten. Sterker nog: er zijn weinig planten die in ons huis weten te overleven. Niet omdat ik ze niet leuk vind, maar omdat ik het nu eenmaal lastig vind om de verzorging te geven die ze nodig hebben (oeps). 

Nu heb ik onlangs wat leuke plantjes gekocht (en ja, ze leven nog!!), maar er werd mij verteld dat de plantjes in de winter een iets andere verzorging nodig hebben.. Toen heb ik toch besloten om me eens te verdiepen in de verzorging van planten zodat ze de winter gaan overleven. Daarom leek het me leuk om een aantal tips met jullie te delen hoe je je planten happy houdt in de winter!

Winterslaapje

Net als heel veel dieren doen planten eigenlijk ook een soort winterslaap. De winterdagen geven minder daglicht dan de zomerdagen, wat veel invloed heeft op je planten. Wie vroeger namelijk goed heeft opgelet bij biologie, leven planten van zonlicht en water  De winter zorgt er dus voor dat je plant veel minder energie krijgt – en dus minder zal groeien. Geen reden dus om je plant weg te gooien: hij heeft zijn rust even nodig!

Geef je planten minder water

Zoals ik net al benoemde, leeft een plant van licht en water. Nu het daglicht flink afneemt, heeft een plant dus ook minder water nodig. Blijf dus niet té enthousiast met je gieter en kijk goed of de grond droog is. Als de grond nog aardig vochtig is, hoef je hem ook geen water te geven. Als je te veel water blijft geven aan je planten, bestaat de kans dat je je planten langzaam laat verdrinken. En dat wil je natuurlijk niet  

Weg van de verwarming

Wat de dame me ook vertelde, is dat planten niet zo happy worden van een hete verwarming als wijzelf. Je hebt misschien wel eens gemerkt dat de verwarming eigenlijk continu warme lucht naar boven blaast. Als je planten dichtbij de verwarming staan, kan dit de bladeren en grond erg uitdrogen. Zet je planten dus liever niet naast of boven de verwarming in de winter, maar geef ze tijdelijk een ander plekje. 

Check de luchtvochtigheid

Door de warme lucht van de verwarming wordt de lucht in de woning automatisch droger. Heb je tropische planten in huis, zoals een Strelitzia of een bananenplant? Dan doe je er goed aan om deze regelmatig te bevochtigen met een waterspuit. Zij zijn namelijk gewend aan een tropisch en vochtig klimaat en kunnen schade oplopen in een droge ruimte. Heb je geen plantenspuit? Dan kun je natuurlijk lekker ouderwets een aantal bakjes water op de verwarming zetten. Dit verdampt vanzelf door de warme lucht en verhoogt dus vanzelf de luchtvochtigheid in je huis.

Plantenvoeding is NIET nodig!

Met al mijn plantenkennis (not) dacht ik altijd dat je planten in de winter wat extra voeding moest geven om ze gezond te houden. Integendeel! In de winkel vertelde ze me dat je hier juist mee moet stoppen in de winter, omdat de plant door tekort aan daglicht nauwelijks groeit. Door het geven van extra voeding zorg je voor teveel voedingsstoffen in de grond, wat de wortels van de plant juist kan beschadigen. Dus berg je flesjes plantenvoeding maar even op tot volgend jaar!

Ik gok dat mijn planten de winter wel doorkomen met deze tips, hopelijk de jouwe ook! Heb je nog meer plantentips voor me? Laat het dan vooral weten!